Думата мехлем означава смес от подправки, направени за мазане, полагане с компрес и др. 

Мехлемите, отварите от билки, настойките от корени на растения и други видове капки са се исползвали векове назад. Аз ще разкажа за домашно приготвените мехлеми, които обичах да гледам, как баба правеше.

Основата на мехлемите в голяма част от случаите беше мас. Да, чиста преварена, обезсолена свинска маз. Някой път баба правеше кремове с глицерин, но това беше след като мазта запопна да се намира все по трудно. Днес, има различни основи за приготвяне на кремове и мехлеми, както и за всякакъв вид домашна натурална кизметика, но за тях ше разкажа в друга статия .

След като внимателно подбираше най-хубавите цветове от билките, баба ги слагаше върху една хартия, приготвена в най-светлата част на стаята, там където слънчевите лъчи огряваха най-много, за да може цветовете да изсъхнат. 

Всеки път, когато влизах в стаята, ме обгръщаше приятен аромат на лавандула, невен, кантарион и други билки, наредени за сушене. Няма да забравя натуралният природен аромат на откъснатите билки.

Изсъхнали от слънцето, баба щателно преглеждаше цветчетата и преценяваше кои са готови за приготвянето на мехлема.

Както казах вече, основата за мехлема е маз. Баба разтапяше мазта, някога на водна баня, някога направо на котлона, защото различните билки се приготвят по различен начин. Например, когато правеше мехлем със невен, баба запържваше невена в мазнината, после го оставяше настрани за известно време, прецеждаше го през марля и го оставяше да изстине в бурканчета. Мехлем от лавандула пък правеше, като стапяше маста на водна баня и прибавяше лавандулата вътре, така сместа достигаше определена температура, баба я бъркаше внимателно доста дълго време, след това я оставяше да преседи и я прецеждаше както правеше и с мехлема от невен.

Как правя мехлемите си аз?

В продължение на бабината рецепта, много от мехлемите ми, които си приготвям вкъщи са на основата на свинска маз. Но, с времето откривам и други базови масла, като кокосовото, какаовото, маслото от карите и др. Всяко масло има своите особени свойствс и въздейства на тялото по различен начин, затова, аз подбирам внимателно видовете масла и пропорциите за добиване на възможно най-добрите консистенция, аромат и най-вече въздействие върху тялото.