Да ... билката, която може да те спаси в природата. Преди известно време разхождах сина си на едно плато (равниста местност в планината). То се намира близо до селото, в което съм израснала. Минахме през един люлеещ се телен мост, през който преди около 20 години съм виждала как краварят на селото прекарва кравите през него, за да не газят в реката отдолу.

Платото беше мое любимо място. заедно с най-добрата ми приятелка седяхме с часове, говорихме, пеехме народни песни и се търкаляхме по земята, пълна с чудодейни билки. 

Когато за първи път заведох сина си на платото, му показах именно живовляка.

Живовлякът бива два вида: широколист и теснолист. Щироколистият се среща по-често по нашите земи и има много разнообразни лечебни свойства, едно от които е мощното кръвоспиращо свойство.

Разказах на Ицето история от детството ми, как с дядо бяхме на паша с кравите и аз се одрах на клона на едно дърво. То направи доста дълбок прорез на крака ми и аз се уплаших от шурналата кръв. Тогава дядо откъсна две листа от живовляк, изми ги с малко вода, стри ги леко в ръцете си и ги сложи на раната ми. Така поседяхме около 10 минути, а дядо ми разказваше как билката живовляк може да те спаси от много беди в гората.

10 минути по късно раната ми вече не кървеше, не ме щипеше и като един малък герой, аз продължих пашата на кравите с дядо.

На последното ни къмпингуване видях Ицето, хванал няколко листа живовляк да разказва на другите по-възрастни, как е научил, че именно тези листа са вълшебни и могат да те спасят в беда ....