Билката носи народните имена „Христова кръв“ или „Христова чудотворка“. От тези имена се вижда голямото значение на това лечебно растение в нашето минало, че и до днес. 

Можете да видите Жълт кантарион на много и разнообрани места из природата на нашата Родина. Аз съм я срещала най-често по горски поляни, хълмове, където е оголено и няма много растителност и дървета, дори до пътя, по който се стига до моето любимо село.

Билката Жълт кантарион цъфти от месец Юли до месец Септември, като е препоръчително брането да се осъществява тогава, когато не е презряла. Ще Ви дам една подсказка: ако откъснете едно добре узряло стръкче жълт кантарион и го смачкате в ръцете си, трябва да потече червеникав сок. Ето това е „Христовата кръв“. В този сок се крият всики лечебни свойства на билката, а те не са никак малко!

Маслото от Жълт кантарион например, наистина е най-доброто масло за рани според мен. Действа противовъзпалително, раната зараства много бързо и в същото време има обезболяващ ефект. Маслото от Жълт кантарион моята баба наричаше „Звъниково масло“. То беше неизменна част от билковата аптека на баба.

Аз лично съм видяла вълшебните свойства на Звъниковото масло, ето защо, Жълтият кантарион е неотменима част от моите мехлеми.

Христовата кръв може да се прилага и под формата на приятна напитка, която Ви дава нужното спокойствие през деня, а вечер Ви осигурява спокоен и здрав сън. Можете да съчетаете билката с мента, маточина и лайка. Така чаят придобива свеж цитрусов вкус.

Сигурно сте чували и за тинктура от Жълт кантарион. Аз бих я препоръчала при стомашни смущения и проблеми като гастритни болки, язва и дуоденит.

И все пак, не забравяйте, че билките са не по-малко сериозни от лекарствата и правилно подбрани и търпеливо използвани, могат да Ви помогнат да постигнете комфорт при неразположения.

Съвет от мен: АКО ПИЕТЕ ЛЕКАРСТВА И СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОПЪЛВАТЕ ТЕРАПИЯТА С БИЛКИ, ПОПИТАЙТЕ ВАШИЯТ ЛЕКАР ЗА ЕВЕНТУАЛНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ МЕЖДУ ТЯХ!